Spausdinti

Naujoji fotografijos mokykla (NFM)


Naujoji fotografijos mokykla (NFM) yra trijų pakopų šiuolaikinės fotografijos kursai, kuriuos rengia ir dėsto garsūs, kritiški ir aktyviausiai šiuo metu dirbantys fotografai.
Mokyklos pagrindas - tradiciniai klasikinės fotografijos principai, profesinė meistrystė bei technologinis pasirengimas.
Tačiau šalia to ne mažiau svarbi ir naujoji estetika, kuriai įtaką daro mada, reklama ir žurnalų kultūra.


„Kalbant apie NFM, reikia pabrėžti keletą dalykų. Visų pirma, mokyklos lektoriai yra šiandien dirbantys profesionalai, kurie fotografiją suvokia ir kaip profesiją, ir kaip meną, ir kaip verslą. Rimtas ir reiklus akademinis procesas - fotografijos teorija ir praktika, atsiskaitymai, vertinimai, komentarai, nuolatinės diskusijos studijų metu - bus papildomas autentiška lektorių kūrybos patirtimi. Kiekvienas dėstytojas yra savo srities specialistas, todėl žino tokių gudrybių, apie kurias nerašo fotomeno vadovėliai," - teigia kursų lektorius fotografas Tomas Vyšniauskas.

Šiuo metu yra numatomi trys studijų lygiai. Vienos dienos kursai - tai pirmoji pažintis su fotoaparatu ir elementariais fotografijos principais. Antrasis lygmuo - fotografijos ABC kursas trunka 3,5 savaitės. Jį sudarys mažiausiai 20 teorijos ir praktikos valandų bei nuolatinė galimybė kursų metu diskutuoti su kursų vadovais internetu, išgirsti jų ir savo bendramokslių vertinimus, kritiką ir patarimus. Rudenį numatoma pradėti ir trečiosios pakopos kursus, skirtus ypač pažengusiems ir į profesionalo statusą pretenduojantiems fotografijos entuziastams.

Anot Igno Urbono, buvusio Vilniaus dailės akademijos fotografijos ir medijos meno katedros dėstytojo, šiandien - populiariausio Lietuvos fotografijos portalo efoto.lt vadovo, „fotografija yra subtili veikla, ir šio akies jautrumo galima taip pat išmokti. Esame pasiruošę kursų lankytojams perteikti ne tik elementarius fotografijos principus - kompozicijos, optikos, šviesos valdymą ir pan., bet ir tai, ką kiekvienas kūrėjas atranda individualiai, pavyzdžiui, kaip tinkamai perteikti rimto ir svarbaus žmogaus portretą fotografijoje, kokios yra „žvakių šviesos" fotografijos ypatybės, kaip paprasčiausiomis priemonėmis pasidaryti mažą ir jaukią namų studiją bei, atsiribojus nuo asmeniškumų, vertinti savo ir kitų fotografijas.

Vyriausiasis žurnalo „Foto" redaktorius Marius Matulevičius: „Naujoji fotografijos mokykla - tai visų pirma fotografijos entuziastų, kiekvieną dieną gyvenančių ir kvėpuojančių fotografija, judėjimas, atvira bendruomenė, kuri imasi fotografinio švietimo misijos. Mokykloje pradžiamokslius mokysime fotografavimo pagrindų, kiek plačiau susipažinusiems su fotografija parodysime, kaip fotografuoti dar geriau, o labiausiai pažengusiems fotomėgėjams padėsime organizuodami profesionalius praktinius seminarus, kviesime mokytojais geriausius Lietuvos ir užsienio fotografijos praktikus. Taip pat organizuosime konkursus, parodas ir kitus įdomius projektus."

Naujoji fotografijos mokykla atvira visiems fotografijos entuziastams - mėgėjams, besidomintiems fotografija,

fotomenininkams, tiems, kuriems fotografija yra kasdienio darbo dalis ar saviraiškos būdas.

Naujosios fotografijos mokyklos steigėjai - „eFoto.lt" ir žurnalas „Foto".

Digitalfoto partneriai

Fixmodels Deivių mokykla Carolina nfm